Arduino voor het Aquarium zonder vissen

Ik ben gek op natuur, alles wat groen is en alles wat leeft. Daarbij heb ik vaak fascinatie voor de meest kleine dingen – het soort waar de meeste mensen aan voorbij lopen -, waardoor een wandeling met mij vaak twee keer zo lang duurt (3 als ik mijn camera meer macro-zoom objectief bij me heb).

Sinds ik nu een tijdje een aquarium heb (verjaardagscadeau van mijn broer), kan ik er niet onder uit om om er dan ook het beste van te maken, en daarbij is het met name de plantengroei die me fascineert. De bewoners zijn wat mij betreft bijzaak omdat ik gemerkt heb dat het hebben van een florerende plantengroei een factor 10 lastiger is dan het houden van vissen :).

Welnu, na vele mislukte pogingen het afgelopen jaar om een klein rot plantje (hemianthus callitrichoides) aan het groeien te krijgen zonder algenexplosies, ben ik sinds een week of drie weer met verse moed aan een nieuw initiatief begonnen, dit keer echter gewapend met upgrades om een aantal van de problemen in mijn aquarium op te lossen.

Probleem 1 – Te weinig licht.

Standaard komt de fluval edge 2 met een reeks dag/nacht ledjes die voldoende zijn voor de minder eisende planten & vissen, maar onvoldoende zijn voor de meer licht eisende planten, en in het geval van mijn ambitie – veel te weinig licht opleveren. Dit was voor mij de reden dat mijn planten ‘wegsmolten’.

Geïnspireerd door enkele gasten op het internet heb ik dan ook een soortgelijke implementatie gemaakt. Samengevat is het niets meer dan een set aan cree leds gelijmd op een groot aluminium koelelement. Foto’s/de how to zal ik nog eens verwerken in dit bericht.

Probleem 2 – Te veel organische stoffen

Een ander probleem was een te zware initiële belasting van wat betreft organische stoffen. Deze belasting had ik doordat ik hout gebruikte dat blijkbaar net iets te snel wegrotte. Op het internet vernam ik dat zo’n beetje alle fruitsoorten geschikt hout produceren voor in het aquarium. Dus hoewel die peersoort waarschijnlijk prima moet kunnen in mijn aquarium, lijkt het me verstandiger het en hoewel peer in mijn geval waarschijnlijk ook prima kan, lijkt het me verstandiger hout in de opstartfase achterwegen te laten.

Probleem 3 – Geen / te weinig voedingsstoffen

Tot voor kort voegde ik zelf voedingsstoffen toe a.d.h.v. wat mijn chemisch setje vertelde waar een te kort aan is. Hiermee was ik niet echt in controle en ik kon geen rechtlijnige verbanden vinden in de hoeveelheid gemeten & toegevoegde stoffen.

Na wat googlen kwam ik de theorie van de de ‘Estimative Index of dosing’ (info @Tom Barr) tegen. Bij deze doseermethode doseer je dagelijks om je planten van een niet-limiterende hoeveelheid voedingsstoffen te voorzien, en voer je wekelijks 25-50% waterverversingen uit om te zorgen dat de hoeveelheid voedingsstoffen niet excessief oploopt.

De theorie is overigens ook dat dit algengroei helpt tegen te gaan omdat de meeste algen ontstaan door een tekort aan voedingsstoffen in tegenstelling tot een overvloed. Ik ben echter nog niet overtuigd, maar.. het klinkt goed!

Probleem 4 – Handmatig doseren zorgt voor instabiliteit.

Naast een tekort aan licht, is m.i. het grootste probleem het handmatige doseren van voedingsstoffen. Gezien er – pak ‘m beet – slechts 45 liter in het aquarium zit, is het wel heel erg makkelijk om het ecosysteem te verstoren door een inconsistent doseerritme.

Om dit te verhelpen ben ik aan de slag gegaan met Arduino in combinatie met een tweetal peristaltische pompen.

Arduino is een goedkoop, toegankelijk ‘platform’  (printplaatje met een chipje), waar je met je met zelfgeschreven code in staat moet zijn legio van apparaten aan te sturen. Omdat alles nogal compact is, heb ik kans gezien alles mooi weg te werken in de achter-behuizing van het aquarium.

Welnu, wat ik gemaakt heb: Een Arduino computer, die mijn aquarium volledig bedient. Dat wilt zeggen: bediening van Licht, Co2 en vloeibare voedingsstoffen. Aanvullend heb ik de arduinocomputer ook voorzien van relais & stopcontact voor heater & pomp, waardoor ik (als je de 3 slangetjes + 1 stekker voor de co2 & flesjes voeding wegdenkt), slechts 1 stopcontact nodig heb wat er een stuk cleaner uit ziet!:)

 

Gebruikte onderdelen voor de upgrade
Gebruikte onderdelen voor mijn fluval upgrade (nog niet compleet)

 

Resultaat:

Al met al staat ‘het bakje’ er erg goed bij (2 weken na dato). In hoeverre het stabiel gaat blijven is de vraag, maar ik heb goede hoop. Tot die tijd heb ik in ieder geval de boel erg elegant weg gewerkt!

Na 1 week (na dry start)
Na 1 week (na dry start)
Week 3
Na 3 weken (na dry start)

Update 16 februari

Na 4 weken, net na 1e knipbeurt (na dry start)
Na 4 weken, net na 1e knipbeurt (na dry start)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *